İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi DİL
Program İçeriği
Program Hakkında Genel Bilgi
 

Yabancı Diller Fakültesi’ne bağlı İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü 4 yıllık örgün eğitim vermektedir. Ortak zorunlu dersler ve Bölüm dışı alınabilecek seçmeli dersler dışında eğitim dili İngilizcedir.

Bölüme girmeye hak kazanan bütün öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlanan yabancı dil yeterlik sınavına girerler. Sınavda 100 üzerinden en az 80 puan alıp başarılı olan öğrenciler, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün 1. yılına başlarlar. Başarısız olanlar ise, Yabancı Diller Yüksekokulu’nda bir yıl İngilizce Hazırlık dil eğitimi alırlar.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün temel hedefi İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında nitelikli araştırmacılar yetiştirmek ve İngiliz edebiyatı ve kültürü hakkında eğitim-öğretim ve araştırmalar yürütmektir.

Kazanılan Derece
 

Lisans Derecesi

Öğrenim Düzeyi
 

AYA-YÇ (Avrupa Yüksek Öğretim Alanı-Yeterlilikler Çerçevesi): 1

AYÇ-YBÖ (Avrupa Yeterlilik Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme): 6

Kayıt Kabul Koşulları
 

İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programına kayıt yaptırabilmek için lise diplomasına veya yurtdışından alınmış eşdeğer bir diplomaya sahip olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) DİL puan türünden yeterli puan almış olmak gerekmektedir.

Uluslararası öğrenciler için kayıt-kabul koşulları: Uluslararası öğrencilerin tüm başvuru ve kayıt-kabul işlemleri için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın yayımlamış olduğu “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve ilgili akademik yıl için ilan edilen “Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabul Kriterleri” esas alınmaktadır.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması ve “İngiliz Filoloğu“ unvanı almaya hak kazanırlar. Lisans derecesini elde etmek için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 26. maddesinin koşullarını sağlamak; ortak zorunlu dersler dahil olmak üzere, 20 AKTS (TURK, AIIT, HIST kodlu) ortak zorunlu, 20 AKTS (CFL kodlu) zorunlu yabancı dil, 160 AKTS (ELIT kodlu) bölüm zorunlu ve 40 AKTS (DEL-FEL) bölüm içi ve bölüm dışı seçmeli derslerinden oluşacak şekilde toplamda en az 240 AKTS kredisine karşılık gelecek kadar dersi başarı ile tamamlamış olmak; 4'lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalamayı elde etmiş olmak gerekmektedir. 

 
Önceki Öğrenmelerin Tanınması

 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazanan lisans öğrencileri, lise eğitimini tamamlamış veya eşdeğerliği ilgili kurum ve kurullarca onaylanmış bir eğitim almış olmalıdır ve üniversite giriş sınavında gerekli puanı (YKS DİL) elde etmiş olmalıdır.

 
Yatay Geçiş ve Kurumlararası Kredi Transferi Koşulları

 

Lisans programına yatay geçişler ve kurumlararası kredi transferi için Yüksek Öğretim Kurulu'nun ilgili yönetmeliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Senatosu'nun belirlemiş olduğu kriterler geçerlidir. Detaylı bilgi için İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı ile iletişim kurulmalıdır.

 
Erasmus+ Değişim Programı Koşulları
 
Öğrencilerin Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ile yurt dışında kaldıkları süre tamamlandığında Bölümümüze karşı kurumda almış oldukları dersleri ve bu derslerden aldıkları notları gösteren bir transkriptle dönerler. Bu transkriptte bulunan dersler ve notlar Uluslararası Ofis tarafından hazırlanan not eşdeğerlik çizelgesi dikkate alınarak Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi not sistemine transfer edilir. Hazırlanan tablo Bölüm Başkanlığı tarafından onaylanır ve Dekanlık makamına gönderilir. Öğrencinin dönüş yazılarının Dekanlık makamı tarafından onaylanıp, transkriptine işlenmek üzere Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı’na gönderilmesinden sonra öğrencinin dönüş işlemleri tamamlanmış olur.
 
Farabi Değişim Programı Koşulları
 
Farabi Değişim Programı kapsamında bir veya iki yarıyıl süresince Bölümümüzde lisans düzeyinde öğrenim görmek için başvuruda bulunacak adayların, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Farabi Değişim Programı protokolü olan üniversitelerin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans programına kayıtlı olmaları ve genel akademik ortalamalarının 4.0 üzerinden en az 3.00 olması gerekmektedir.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Farabi Değişim Programı protokolü olan bir üniversitenin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde bir veya iki yarıyıl süresince lisans eğitimi görmek üzere başvuru yapacak Bölümümüz öğrencileri ise, 4 üzerinden en az 3.0 düzeyindeki bir genel akademik ortalamaya sahip olmalıdır. Başvurular değerlendirilirken ayrıca öğrencinin diğer üniversiteden almak istediği lisans derslerinin kredi ve içerik bakımından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nce eşdeğer sayılabilecek dersler olması hususu üzerinde özellikle durulmaktadır.

 
Programın Amacı
 
Bölümün amacı öğrencilere İngiliz edebiyatı ve kültürü konularında disiplinlerarası akademik çalışma ve araştırma yapmaları ve sonuçları ulusal ve uluslararası mesleki ve sosyal ortamlarda uygulamaları ve paylaşmaları için bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmaktır.
 
Mezunların Mesleki Profili

 

İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programı mezunlarımız, eğitim sertifikası aldıklarında, pek çok devlet okulunda/özel okulda, devlet üniversitesinde/özel üniversitede İngilizce öğretmeni veya öğretim görevlisi olabilirler. Mezunlarımız, çevirmenlik, yazarlık veya editörlük gibi mesleklerin yanı sıra, turizm sektörü, bakanlıklar, bankalar, devlet ve özel medya kuruluşları gibi kültür ve edebiyat bilgisi gerektiren sektörlerde de çalışabilirler. Ortaöğretim kurumları ve akademik kurumlardaki mesleklere ek olarak, çeşitli kamu ve özel kuruluşlar ile Bakanlıkların dış ilişkiler ve Avrupa Birliği ile ilgili bölümlerinde görev yapabilmektedirler.

 
Bir Üst Öğrenime Geçiş

 

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında gerekli kriterleri sağlamak koşuluyla bir üst öğrenime geçme hakkına sahiptir.

 AYA-YÇ (Avrupa Yükseköğretim Alanı-Yeterlilikler Çerçevesi; The Overarching Framework for Qualifications of EHEA - QF-EHEA): 2

AYÇ-YBÖ (Avrupa Yeterlilik Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme; European Qualifications Framework for Lifelong Learning - EQF/LLL): 7

 
Öğretim Programının Yapısı
 

İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programı 8 yarıyıldan oluşmaktadır. Programa göre her yarıyılda en az 30 AKTS'lik ders olmak üzere toplam 240 AKTS'lik ders bulunmaktadır. Programda İngiliz Dili ve Edebiyatı ile ilgili derslerin yanı sıra, İngiliz Dili Eğitimi, Dilbilim, Çeviri, Karşılaştırmalı Edebiyat, Çevresel Beşeri Bilimler, Kadın Çalışmaları ve Dünya Tarihi dersleri de bulunmaktadır. Program derslerinin % 31’i seçmeli ders statüsündedir. Programdan mezun olabilmeleri için, öğrencilerin toplamda asgari 40 AKTS’lik kısmı Bölüm seçmeli derslerinden, ve toplamda asgari 20 AKTS’lik kısmı sadece bir tane ikinci yabancı dil derslerinden almaları zorunludur. Diğer seçmeli dersler Üniversite ve diğer fakültelerin seçmeli ders havuzundan alınabilmektedir.

Ayrıca, diğer bir mezuniyet koşulu olarak, öğrencilerin programda gösterilen 20 AKTS'lik Üniversite “ortak zorunlu derslerini” (TURK, AITT, HIST, SEÇ kodlu dersler) almaları ve başarmaları gerekmektedir.

Lisans programındaki derslerin tümü yarıyıllık olup, sadece ait oldukları yarıyıllarda açılmaktadır. Ders kodu tek sayı olan dersler Güz yarıyılında, çift sayı olan dersler ise Bahar yarıyılında açılmaktadır. Lisans programında önkoşulu olan ders bulunmamaktadır, ancak program yapısı gereği öğrencilerin ardışık olarak ilerleyen dersleri sırasıyla almaları önemle tavsiye edilmektedir.

Bölüm lisans programındaki dersler kuramsal ağırlıklı olup, her bir dönem boyunca yürütülen sınıf içi etkinlikler ve sınıf dışı ödevler ile uygulamalı eğitim de desteklenmektedir. Birinci ve ikinci sınıf zorunlu dersleri öğrencilerin alana ilişkin en temel bilgi ve becerileri kazanmalarını, üçüncü ve dördüncü sınıf zorunlu dersleri ise kazanılmış temel bilgi ve beceriler ışığında İngiliz edebiyatının türleri, dönemleri ve bunları temsil eden yazarları ve eserleri incelemek üzere tasarlanmıştır. Bölüm seçmeli dersleri ise “Dilbilim,” “Çeviri,” “Karşılaştırmalı Edebiyat,” “Amerikan Kültürü ve Edebiyatı,” “Çevresel Beşeri Bilimler” ve “Kadın/Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları” gibi yan alanlara yönelmek isteyen öğrencilerin ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmıştır.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
 
 

Derslerde uygulanan ölçme değerlendirme yöntemleri ders bilgi paketlerinde yer alan “Değerlendirme Sistemi” başlığı altında tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanır.

 
Mezuniyet Koşulları
 

İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programından mezun olmak için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 26. maddesinin koşullarını sağlamak; ortak zorunlu dersler dahil olmak üzere, 20 AKTS (TURK, AIIT, HIST kodlu) ortak zorunlu, 20 AKTS (CFL kodlu) zorunlu yabancı dil, 160 AKTS (ELIT kodlu) bölüm zorunlu ve 40 AKTS (DEL-FEL) bölüm içi ve bölüm dışı seçmeli derslerinden oluşacak şekilde toplamda en az 240 AKTS kredisine karşılık gelecek kadar dersi başarı ile tamamlamış olmak; 4'lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalamayı elde etmiş olmak gerekmektedir. 

 
Eğitim Türü
 
Tam Zamanlı, 1. Öğretim
 
Program Sorumlusu
 
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Julie Ann AYDINLI

Tel: 0312 596 47 49

E-Posta: Julie.aydinli@asbu.edu.tr

Adres: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Yabancı Diller Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

Hükümet Meydanı, Anafartalar Mah. Cumhuriyet Cad. No:4/2 Kat:2 ve 3 (Eski Ziraat Bankası Binası)
06050 Ulus, Altındağ, ANKARA
TÜRKİYE

Akademik personel (TR)https://ide.asbu.edu.tr/tr/akademik-kadro

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Julie Ann Aydınlı
Tarihçe
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bünyesinde 2013 yılında kurulan Türkiye'nin ilk ve tek Yabancı Diller Fakültesi olarak hedefimiz, bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olmanın verdiği güçle dünya milletlerinin dil, edebiyat ve kültürlerini derinlemesine araştırmak ve öğretmektir. Fakültemizin Beşeri ve İnsani Bilimler fakültelerinden bağımsız bir birim olarak kurulmasının amacı sosyal bilimler içinde bu alandaki ihtiyaca ve zenginliğe dikkat çekerek kaliteli, özgün, yararlı araştırma ve eğitim faaliyetlerini yürütmektir. Fakültemiz, 21. yüzyılın gittikçe küçülen dünyasında, Atlas Okyanusu’ndan Adriyatik’e ışık hızında iletişimin kurulduğu bir çağda öteki kültürleri anlamanın, bu kültürlerle iletişim içinde olmanın artık bir seçenek değil, zorunluluk olduğuna inanmaktadır. Günümüzde çok uzak coğrafyadaki bir olayın bile ülkemizde etkileri olabilmektedir. Bu düşüncelerden hareketle fakültemiz ülkemizin küresel siyasi ve kültürel ilişkilerde etkin olabilmesi için farklı kültür ve edebiyatları ürettikleri kültürel metinler vasıtasıyla analitik bir yaklaşımla okuyup yorumlayabilen, dil becerileri yüksek, eleştirel düşünme ve yazma becerileri üst düzeyde olan bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programına kayıt yaptırabilmek için lise diplomasına veya yurtdışından alınmış eşdeğer bir diplomaya sahip olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) DİL puan türünden yeterli puan almış olmak gerekmektedir.

Uluslararası öğrenciler için kayıt-kabul koşulları: Uluslararası öğrencilerin tüm başvuru ve kayıt-kabul işlemleri için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın yayımlamış olduğu “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve ilgili akademik yıl için ilan edilen “Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabul Kriterleri” esas alınmaktadır.
Students are required to hold a valid high school diploma issued by the Republic of Turkey Ministry of National Education, or other international diplomas authorised by the Ministry of National Education to register for the Undergraduate Programme. Students should succeed in the Language Test (DİL) of the Higher Education Institutions Examination (YKS) by the National Assessment Selection and Placement Center.

Entry requirements for the international students: International Students should comply with the requirements of the Regulations of Admission for the International Students of the Turkish Higher Educational Council, and the Criteria for Admitting International Students announced by Social Sciences University of Ankara per academic year.














Üst Kademeye Geçiş
Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında gerekli kriterleri sağlamak koşuluyla bir üst öğrenime geçme hakkına sahiptir.

AYA-YÇ (Avrupa Yükseköğretim Alanı-Yeterlilikler Çerçevesi; The Overarching Framework for Qualifications of EHEA - QF-EHEA): 2
AYÇ-YBÖ (Avrupa Yeterlilik Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme; European Qualifications Framework for Lifelong Learning - EQF/LLL): 7
Mezuniyet Koşulları
İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programından mezun olmak için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 26. maddesinin koşullarını sağlamak; ortak zorunlu dersler dâhil olmak üzere, en az 165 AKTS Bölüm zorunlu dersini (145 AKTS Bölüm zorunlu dersi – 20 AKTS ortak zorunlu ders) başarı ile tamamlamış olmak; en az 35 AKTS’lik kısmı Bölüm seçmeli derslerinden ve en az 20 AKTS’lik kısmı sadece bir tane ikinci yabancı dil derslerinden oluşacak şekilde, toplam 75 AKTS seçmeli dersi başarı ile tamamlamış olmak; toplamda en az 240 AKTS kredisine karşılık gelen dersi başarı ile tamamlamış olmak; 4‘lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalamayı elde etmiş olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programı mezunlarımız, eğitim sertifikası aldıklarında, pek çok devlet okulunda/özel okulda, devlet üniversitesinde/özel üniversitede İngilizce öğretmeni veya öğretim görevlisi olabilirler. Mezunlarımız, çevirmenlik, yazarlık veya editörlük gibi mesleklerin yanı sıra, turizm sektörü, bakanlıklar, bankalar, devlet ve özel medya kuruluşları gibi kültür ve edebiyat bilgisi gerektiren sektörlerde de çalışabilirler. Ortaöğretim kurumları ve akademik kurumlardaki mesleklere ek olarak, çeşitli kamu ve özel kuruluşlar ile Bakanlıkların dış ilişkiler ve Avrupa Birliği ile ilgili bölümlerinde görev yapabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde uygulanan ölçme değerlendirme yöntemleri ders bilgi paketlerinde yer alan “Değerlendirme Sistemi” başlığı altında tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanır.



https://obs.asbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1032